Hívunk, várunk , lakjál nálunk!

„...ahová először kukucskál be a Nap az ablakon, ahol madárcsicsergés ébreszt forró, nyári reggelen, s ahol andalító csendben, a város zajától távol élvezheti a pihenést…”

2017. május 29., hétfő

bodzavirágok

Ideje begyűjteni az idei bodzavirágokat, melyek ilyenkor bőven kínálják illatos fehér tányérjait.
Tettünk el télire is, de minden nap készül friss bodzalimonádé is.
Aki nem ismerné....íme a recept:


8-10 virágot egy nagy 5 literes dunsztos üvegbe rakunk, (nem kell mosni, picit rázogatva lehullanak a az eltévedt bogarak), 
majd felöntjük vízzel egy teáskanál citromsavval és egy citrom levével ízesítve...
kb. 15-20 dkg cukrot megkaramellizálunk és óvatosan belecsurgatjuk az üvegbe.
Míg kihűl, gyönyörködhetünk a pompás látványban is,:)  Üvegekbe és pohárba töltve pedig már szomjunkat is oltja, zamatával pedig ....


Ha beleszerettél az ízébe, biztosan raknál el télre is,...tehát:
Végy ugyancsak 8-10 virágot egy áztató edénybe, citromsavval egy citrom levével és pici héjával.
Leforrázva hagyd éjszakára őket együtt kibontakozni:) majd másnap leszűrve egy liter léhez kb. 1 kg cukrot adva forrald fel, majd üvegekbe töltve ágyban párnák közt dunsztolhatod. 2-3 nap múlva pedig mehet a polcra...

Használhatod szinte mindenhez, teába-kávéba édesítőnek, saláta olajokhoz,... de ma éppen eperturmixot készítettem kefirrel, amibe tettem egy kanálnyit és mondhatom mennyei ízeket leltem!  


Ha lemaradsz a virágzásról, lesz majd bogyó is, amivel festünk, lekvárokba keverjük, de erről majd ősszel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése